Sunday




Questionnaire on Glyconutrition to Take to Your Doctor:

1. Is my disease condition a "chronic" disease? Answer: If your disease condition is chronic and/or autoimmune, then what follows is pertinent to your disease and the strength of your immune system. If not, then the questioning below is primarily applicable to the strength of the immune system and its capacity to overpower your disease condition with glyconutrition and help heal the body. 


2. Of the over 200 sugars in nature, how many are known to be essential to human life? Answer: Eight saccharides (glyconutrition) are essential to life. Sucrose, which is NOT essential, is what Americans usually think of when addressing the issue of "sugar'. Sucrose has been implicated in many disease and toxic conditions of the body. It is not related to glyconutrition.

3. What are the "essential sugars" (glyconutrition)? Answer: Glyconutrition includes the following: Glucose, Galactose, Fucose, Mannose, Xylose, N-acetylglucosamine, N-acetylgalactosamine, N-acetylneuraminic acid.

4. What percentage of people living in North America are likely to contract a chronic disease of one kind or another? Answer: According to the World Health Organization, 100% of all people in North America will contract a chronic disease unless they change their dietary habits and exposure to oxidation stress.

5. What is oxidation stress and how does it relate to ALL chronic diseases? Answer: Oxidation stress occurs when the body succumbs to toxins and other environmental stresses and the body can no longer ward off the free radical burden mounting within it. This is a prime cause of all chronic disease, though such factors as glyconutrition deficiency and genetic predisposition of the body towards certain weaknesses play an important part also. Genetic predisposition to chronic disease is especially implicated because our genetic make-up comes with inherited weaknesses, weakness(es) which may show up as vulnerabilities to toxic stresses first. From there chronic disease begins to develop (especially for lack of glyconutrition).

6. Why is glyconutrition important to my health? Answer: Glyconutrition (or glycomics) is the scientific study of those 8 essential sugars. Without them, all of us will contract a chronic disease of some kind, since the lack of glyconutrition (one or more sugar) is ALWAYS missing in EVERY chronic and autoimmune disease. There is no exception to that fact.

7. Why is a lack of glyconutrition a problem in the study of chronic disease? Answer: Glyconutrition is established by four Nobel Prizes in the field as the way in which the cells of your body communicate so as to be "fed", be rid of toxins, and be defended by the immune system. Glyconutrition is also the means by which the immune system communicates with the cells and by which the immune system recognizes healthy body cells.

8. What happens in autoimmune diseases? Answer: Scientists have found that glyconutrition is responsible for "fixing" autoimmune functions so that cell communication is healthier as the glyconutrition is added to the diet. If the cells' communication is intact, the immune system then "recognizes" the good tissues and properly identifies dying cells, tumors and the like.

9. Why have chronic diseases, many of them formerly rare or even unknown to mankind, grown to epidemic proportions among our population? Answer: If glyconutrition is absent (or virtually so) from our diet, then our bodies cannot get enough communication to or from cells as well as immune modulation.

10. Why don't our diets have glyconutrition in them? Answer: They do, but very little glyconutrition as compared to 20 years ago before the popular use of green harvesting. That is also true of other nutrients, which is the reason people have increasingly found nutritional solutions to disease conditions over the last 40 years. For example, the nutrition of a simple peach consumed in 1980, takes 53 peaches (on average) to produce today.

11. But if I take supplements with the correct vitamins and minerals, won't I be nutritionally "safe" from chronic disease? Answer: No, not necessarily. They undoubtedly help as each fills in gaps (assuming for a moment such issues as proper absorption, etc. were intact and functioning properly). But, think of it this way. If you were to find some sort of "super pill" and/or "super diet" that had everything in it necessary for life, except Vitamin C, you would get scurvy and would be in danger of dying from a lack of that nutrient.

12. But, can't our bodies make glyconutrition if there is even only one such glyconutritional sugar present? Answer: Yes. But, that is an emergency measure by the body entailing the creation of each glyconutrional sugar one by one, each needing 37 different enzymatic reactions in their proper order to create each sugar. That entails a great deal of bodily energy and cannot be sustained over lengthy periods of time. This is the reason we get sick for lack of glyconutrition in our diets.

13. What has green harvesting done to our vegetables and fruits? Answer: Glyconutrition is formed in the latter stages of ripening on the vine (or branch, etc.). For economic reasons, green harvesting takes the vegetable or fruit long before glyconutrition forms in it. Thus, we get a ripened fruit or vegetable, but one lacking in glyconutrition.

14. How does green harvesting and toxic (oxygenation) stress correlate with the rise of epidemics of all sorts of diseases in our country over several decades? Answer: Many diseases, once rare, have flourished due to the conditions necessary for their development. As green harvesting grew more and more feasible, developing scientifically and technologically, glyconutrition was less and less accessible over time and immune system function more and more faltered among people throughout our population.